+45 3091 9275

Virkeligheden kan være svær

jul 21, 2021

Virkeligheden kan være svær at forholde sig til, og derfor kan vi have brug for at skabe vores egen.  Den omskrivnning af virkeligheden er noget af det, der kan holde os allermest fast i smerte, komplicerede situationer eller relationer. Ikke nødvendigvis som et bevidst valg, men fordi den reelle virkelighed er for smertefuld og uoverskuelig. F.eks. når vi må opgive håbet om, at vi kan ændre på situationen eller at andre vil ændre sig, som vi håber.

Mange af os kan ubevidst være nødt til at ændre på dele af den virkelighed, vi er i, for at få det til at give mening. Måske har du lært at overskride dine egne grænser igen og igen for at bevare relationen og ikke blive forladt. Måske har du været nødt til at fortælle dig selv, at hvis bare du gør dig lidt mere umage, så bliver det bedre. Eller at krænkende adfærd er normalt. Ubevidst har det givet dig en fornemmelse af, at det er dit ansvar at få relationen til at blive god.

Virkeligheden forskydes for at skabe mening og overlevelse

Manglende omsorg, sensitivitet og anerkendelse fra dem, der skal passe på os, giver ikke mening. Derfor er vi nødt til at skabe en mening for at kunne være i det. Vores oplevelse af os selv og andre forskydes. Fra at vi er trygge og kan regne med andres omsorg samt vores ret til egne behov og følelser til, at vi må navigere i utryghed og finde en mening. Vi gør på nogle områder det utrygge til trygt og normalt.

Prisen er, at vi kan miste evnen til at forholde os til den virkelighed, vi står i. Fordi netop den erkendelse kan vække angst, selvkritik og magtesløshed. En del af os bliver ved med blindt at håbe på, at realiteterne er anderledes. Det sker fordi den følelsesmæssige erkendelse af det modsatte er for overvældende. F.eks. kan det være svært at acceptere at din chef, din kæreste eller ven måske aldrig bliver anderledes. At de aldrig kommer til at respektere dine behov eller forstå dig. Så du bliver ved med at kæmpe frem for at sætte grænser og finde ud af, hvad der er godt for dig.

Sæt grænser og skab din virkelighed

Engang var det livsnødvendigt at bevare håbet og tro, at du reelt kunne ændre på situationen. Ændre den ved at tage ansvaret på dig eller forlade egne behov. I dag er du voksen og kan ændre på de mønstre, der ikke længere tjener dig. Du kan sætte grænser i dine relationer, huske dine behov og følelser og forholde dig til din virkelighed.

Når vi arbejder med vores historie, bearbejder og forstår de følelsesmæssige udfordringer vi havner i igen og igen, bliver vi i stand til at forholde os til virkeligheden, vi står i.  Med alle de følelser, det indebærer. Vi lærer at tage det ansvar for os selv, andre skulle have hjulpet os med. Virkeligheden som den er på godt og ondt bliver lettere at navigere, når du tage dit ansvar og lader andre bære deres.

Se min lille video om problemet ved ikke at forholde sig til den reelle virkelighed, og hvordan terapi kan hjælpe.

 

Det er aldrig for sent at få det bedre ❤

 

Læs om terapi og om mig Thelma.