+45 3091 9275

apr 30, 2020

Jeg løb forbi en bodega, hvor der blandt andet stod. “Intelligente mennesker er nogle gange nødt til at drikke for at kunne være sammen med fjolser” eller “Jeg har ikke et alkoholproblem. Kun når jeg ikke kan få noget at drikke”
Jeg blev harm og vred over de sætninger. Hvorfor blev jeg egentlig det? Hvorfor rystede jeg ikke bare på hovedet og tænkte dem om det?

Misbrug skader uanset forklædning

Det gør jeg, fordi alvoren bag disse jokes er kimen til utryghed, frygt og følelsen af aldrig at være vigtigere end alkoholen for de mange børn, der vokser op med alkohol. En virkelighed der betyder, at de lærer at læse stemninger, være på vagt og at andres behov er vigtigere end deres egne. De bliver ensomme med deres følelser, føler sig forkerte og oplever stor skam og skyld.

Misbrug som alkohol kommer i mange forklædninger og sker i alle samfundslag. Både i og uden for hjemmet. For nogle er det hverdag hver eneste dag. For andre svinger misbruget og andre igen vokser op med, at forældrene var fulde i weekenden og i ferierne. Hvad enten misbruget har den ene eller den anden form, er det skadeligt. Med alkohol kommer utilregneligheden og de forvirrende følelser og signaler, som barnet søger at skabe mening i.

 

misbrug OPLEVES SOM FØLELSER DER SIES GENNEM RØDVIN

Alkohol slører nærvær. Når der drikkes for meget, bliver følelser siet gennem fx rødvin og forvrænger den vigtige kontakt mellem forældre og børn.
Forældre der drikker for meget, hvad enten det er synligt og ofte eller pakket ind i fine glas på bordet aftener, weekend og ferier, flytter ansvaret fra dem selv til deres børn.

Et barn kan ikke bare flytte eller slukke for de voksnes misbrug. Børn finder en måde at navigere i, at de er magtesløse og at meget er utilregneligt, for at overleve. Når et barn er gammel nok til at flytte, flytter konsekvenserne desværre alt for ofte med.

Børn, der vokser op med alkohol, oplever som voksne problemer som bl.a. angst, depression, ekstrem perfektionisme, indebrændt vrede, stress, overansvarlighed, stærk selvkritik, usikkerhed og indre uro samt en konstant følelse af ikke at være gode nok eller forkerte.

Når misbrug er pakket pænt ind

Det er især min erfaring, at mennesker der er vokset op i et hjem, hvor der på den ene side var styr på alt og den anden side var for meget vin, kronisk er i tvivl om alkoholen reelt var et problem. For på den ene side var forældrene der, og på den anden side var de ikke. Det opleves meget ambivalent. Især fordi folk, der drikker, ofte bagatelliserer eller direkte fornægter børns følelser og behov i den sammenhæng. Det er smerteligt og forvirrende på den ene side at elske sine forældre ubetinget og på den anden side at få benægtet sin egen virkelighed af dem.
Som voksne vender de ambivalensen og tvivlen indad, hvilket kan medføre en generel indre tvivl om sig selv, egne følelser og behov.

Hjælp til at genskabe troen på det du mærker

Det er ikke praktisk muligt at ændre på det, der var engang. Til gengæld er det muligt at bearbejde og anerkende, hvordan det var og dermed ændre, hvilken betydning det skal have i livet fremover. I terapi er det muligt at skabe adgang til vores oplevede sandheder og derigennem anerkende og bearbejde vores følelser. Terapi kan hjælpe dig med styrke og holde fast i din fornemmelse af dig selv, mærke og regulere dine følelser. Adgangen til vores følelser er vigtige, da de både fortæller os om hvordan vi har det og hvad vi har brug for. Så når du genskaber kontakt til, kan regulere og anerkende dine følelser, kan du langt bedre varetage egne behov på en konstruktiv måde. Både i forhold til dig selv og andre.

Det er aldrig for sent at bryde et tabu og få det bedre

Læs om terapi og om mig Thelma