+45 3091 9275

nov 7, 2017

Træt af at nissen flytter med?

 

Du er startet på en frisk. Nyt arbejde, ny kæreste, ny skole, nye venner, ny leder, kollega?  Det begynder godt, og du tænker: ”Denne gang bliver det anderledes”.

Og så er det alligevel som en tyv om natten. De selvsamme gamle oplevelser, følelsesmæssige reaktioner, tanker, handlinger dukker op igen. Ikke nødvendigvis på helt samme måde, men der er alligevel den her genkendelighed.
Du oplever, at du igen havner i konflikter, og at menneskerne omkring dig ikke forstår dig, dine hensigter og evner. Eller at du igen bliver væltet af for mange opgaver, og at din nye leder er endnu en tåbelig leder. Det kan være, du igen føler dig udenfor, misforstået, overset og alene. Eller din nye kæreste viser sig at få dig til at føle på samme måde som din forrige, og du havner i den samme utilfredsstillende rolle. Det hele gentager sig. Bare på en lidt anden måde, og for hver gang bliver det mere smertefuldt og frustrerende.

 

DE SAMME FØLELSER IGEN OG IGEN

Når du oplever det igen, kan det være du tænker, at du er omgivet af komplette tåber, og at mennesker omkring dig ikke forstår en pind. Du løber simpelthen ind i de forkerte mennesker gang på gang. Eller du vender det hele indad og tænker, du er håbløs og forkert. Du føler dig uheldig, uretfærdigt behandlet og ligegyldig for andre.

Uanset om du kan genkende det beskrevne, eller om du har din egen gentagelses historie, er essensen for dig, at du alt for godt genkender både dine egen reaktion, de andres og den situation, du er havnet i. Nissen er flyttet med endnu engang, og det føles som gammel vin på nye flasker.

Det er en frustrerende følelse, og i langt de fleste situationer, ender vi med at føle os ensomme. Frustrerende fordi vi ikke ved, hvad vi kan gøre ved det. Vi har jo prøvet så mange gange. Vi kan ikke regne det ud. Vi ved bare, vi er trætte af det.  Ensomt fordi vi som oftest ender med at føle os helt alene. Vi føler os ikke anerkendt, mødt og forstået. Uanset om vi vender det indad eller ud af.

Lær dine blå mærker at kende

Hvis du igen og igen oplever samme følelsesmæssige reaktioner, uden at det gavner dig eller dit forhold til andre, så er der faktisk noget, du kan gøre. Og det er at forstå, hvad det i virkeligheden er, der sker for dig.
Hvad sætter relationerne og oplevelserne i gang i dig, og hvad er det, du prøver at undgå eller opnå?
Der er nemlig stor sandsynlighed for, at vi reagerer fra et uforløst sted i os, og at vores reaktioner sjældent er datofriske.  Måden, vi har lært at agere og passe på os selv, var en gang virksom, men i dag risikerer vi at skubbe det, vi længes allermest efter væk. Det vi frygter, sker igen og igen. Vi bliver tilskuer i eget liv og gør andre mennesker ansvarlige for vores lykke og ulykke. Det er som om fortiden ender med at spænde ben for fremtiden.

HJÆLP TIL AT ÆNDRE DINE FØLELSER

Ved at arbejde med vores følelser både dengang og nu, kan vi vække og genopdage  sider i os, hvor vi anerkender, møder og bearbejder egne følelser og behov, og samtidig får sagt til og fra uden at nedgøre os selv eller andre. Ved at blive bevidst om vores usynlige blå mærker, og give os selv det, vi engang ikke fik eller blev mødt i, bliver de usynlige blå mærker synlige og mindre ømme for os.  Når vi bliver bevidste om og oplever hvad, hvad det er, vi gør ved os selv følelses-,tanke-, og handlemæssigt, kan vi gøre noget ved det og ændre på det mønster, der ikke længere virker for os. Vi tager ansvar, og vi tager taktstokken tilbage. Det er ikke nødvendigvis et quick fix, og der kan være stor forskel på, hvad vi hver især har brug for at arbejde med. Men en ting er sikkert, når vi tager os af de uforløste behov og følelser i fortiden, kan vi bevidst være og agere i fremtiden.

Du vil for eksempel opleve, at du får lettere ved at række ud og stå op for dig selv, dine følelser og dine behov. Med det resultat at du ikke længere føler dig udenfor, ensom eller forkert. Du vil måske opleve, at du ikke lige så ofte havner i konflikter, fordi du nu ved, du er ok. Også selvom andre ikke er enige i det, du mener. Eller du vil opleve forbedringer på andre områder i dit liv.

Du bliver bedre til at være og bevare dig selv  sammen med andre mennesker. Fordi du lader nissen blive, når du rejser videre.

Det er aldrig for sent at få det bedre med dig selv og dine relationer

Læs mere om terapi og om mig Thelma